Subscribe via RSS

4 summits – Dag 3 Fiescherhorn

16 Jul 2013

written by Sajjad Saffari

Vi har börjat vänja oss med att vakna mitt i natten nu. Känns lite märkligt att bo i en hytta med enbart alpinister. Alla vaknar klockan 03.00 för att få i sig en snabb frukost och sedan ner till material- och torrummen för packning och materialkontroll. Första natten var vi lite sega med att komma i väg, i natt var vi ute på glaciären 04.12. Rutinerna börjar sitta! Planerna var att bestiga Fiescherhorn via normalrutten, graderat till PD. Igår kväll vid middag träffade vi tre engelsmän som hade klättrat Fiesherhorn via en alternativ rutt som var lite svårare, dock några hundra höjdmeter mindre att klättra. Vi valde att satsa på den alternativa rutten, graderat till AD! Vi såg inget ljus från pannlampor framför oss på glaciären. Vi var på väg ensamma mot Fiescherhorn. Gryningen fick oss att stanna upp från klättringen några minuter och bara njuta av vyn och tystnaden... Strax innan toppen kom vi fram till ett svårare parti med is och 50 graders lutning. Fram med isskruv! Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och skydda sig om någon skulle halka på isen.

20130719-180811.jpg Klättringen upp var fantastik. Vädret kunde inte ha varit bättre. Bergsklättring och Alpinism kan troligen inte vara mer njutbart än nu. På toppen av Fiescherhorn

20130719-180954.jpg Vi tog den andra vägen ner till Ewigschneefeld (Eternal snow field) , som verkligen kändes oändlig. En lång nedförsbacke i snö som ligger över en stor glaciär. Framme vid trapporna till hyttan var det bara 459 trappsteg upp kvar tills vi var klara för dagen! Varför sätter man en hytta på en hög klippsats undrade vi!? Vi fick oss en förklaring när vi väl kom upp och såg utsikten över alpernas största glaciär.

Lämna en kommentar